Recepti


Pečeno carsko meso sa zapečenim grahom

Pečeno carsko meso sa zapečenim grahom

  • vrijeme pripreme: 120min
  • cijena ~ 14.63kn
  • 6120 posjeta

Kožu na svinjetini moramo izbušiti da ne bi nastali mjehuri koji u toku pečenja izgore. Dužina pečenja ovisi o debljini komada mesa. Ukoliko pečemo svinjsku koljenicu umjesto carskog mesa, potrebno ju je peći dva sata na 120 C, pa pojačati temperaturu na 180 C još 30 - 40 minuta. Ako pečemo krumpire uz meso potrebno ih je prethodno oguliti, narezati na kriške, začiniti i staviti zadnjih sat vremena pečenja. Ukoliko uz krumpire dodajemo još i drugog povrća (luk, tikvica, šampinjoni, paprika...), očišćeno i narezano povrće začinimo i stavimo zadnjih 20 minuta pečenja. Ukoliko koristimo suhi grah (dovoljno je 60 g), potrebno ga je dan ranije namočiti i skuhati prije završavanja jela uz dodatak soli i lista lovora. Na isti način pripremamo zapečeni grah bez obzira na boju. Lovorov list dodajemo u jela s mahunarkama zbog lakše probavljivosti i okusa.

Ukupna cijena ~ 14.63 kn

Normativ

0.27 kg
Carsko meso
7.37 kn ( 27.3kn/kg )
Carsko meso
0.25 kg
Grah crveni 800g
2.80 kn ( 11.2kn/kg )
60 g
Luk crveni
0.25 kn ( 4.2kn/kg )
Pečena mesnata slanina, Gavrilović

Pečena mesnata slanina, Gavrilović

saznajte više na www.gavrilovic.hr

20 g
Pečena mesnata slanina, Gavrilović
1.44 kn ( 72kn/kg )
Pečena mesnata slanina, Gavrilović
5 g
Češnjak
0.10 kn ( 19.9kn/kg )
Vegeta Twist Natur svinjetina 30 g

Vegeta Twist Natur svinjetina 30 g

Vegeta Twist Natur svinjetina je specijalni dodatak namjenjen svinjskom mesu i jelima od svinjetine. To je kombinacija začina i povrća koja ne sadrži dodane pojačivače okusa, arome niti bojila.

saznajte više na www.vegeta.hr

2 g
Vegeta Twist Natur svinjetina 30 g
0.3 kn ( 149.67kn/kg )
Vegeta Twist Natur svinjetina 30 g
0.5 g
Mljevena paprika ljuta 100g
0.03 kn ( 68.2kn/kg )
Vegeta slatka paprika mix 100 g

Vegeta slatka paprika mix 100 g

Vegeta slatka paprika mix je savršeno izbalansiran i zaokružen dodatak jelima koji osim crvene papike sadrži i druge nadopunjujuće začine bez umjetnih sastojaka. Od obične crvene paprike ima veću mogućnost primjene, a može se dodati i svakom jelu u kojem se inače koristi crvena paprika.

saznajte više na www.vegeta.hr

2 g
Vegeta slatka paprika mix 100 g
0.15 kn ( 76.8kn/kg )
Vegeta slatka paprika mix 100 g
10 g
Rajčica koncentrat 190g
0.47 kn ( 46.8kn/kg )
0.02 l
Suncokretovo ulje 1l
0.25 kn ( 12.49kn/l )
0.01 l
Bijelo vino stolno
0.15 kn ( 14.7kn/l )
0.5 g
Lovorov list 10g
0.18 kn ( 369.7kn/kg )
2 g
Sol sitna 1kg
0.01 kn ( 4.19kn/kg )
0.5 g
Papar crni mljeveni 100g
0.05 kn ( 97.5kn/kg )
1 g
Šećer kristal 1kg
0.01 kn ( 7.8kn/kg )
0.05 kom
Svježe bilje origano
0.78 kn ( 15.5kn/kom )
10 g
Mini rajčica
0.30 kn ( 29.5kn/kg )
l
Bijelo vino graševina 0.75l
5.37 kn
l
Voda gazirana 0.5l
1.54 kn

Priprema

Kožu carskog mesa izbušimo kuharskom vilicom, začinimo Vegetom Twist Natur svinjetina, stavimo u protvan (koža prema gore), pouljimo s pola količine suncokretovog ulja i podlijemo s vinom i 0,02 l vode. Luk očistimo i narežemo na listiće, a češnjak sitno nasjeckamo. Sa slanine skinemo kožu i hrskavicu, te ju narežemo na kockice. Ocijedimo crveni grah i isperemo vodom.

Kuhanje

Pripremljeno carsko meso stavimo u pećnicu na 150 C cca sat vremena. Svakih 20 minuta prelijemo vlastitim sokom i dodamo malo vode po potrebi (cca 0,01 l). Pojačamo temperaturu na 180 C i pustimo da se peče još 30 - 40 minuta da bismo dobili hrskavu koricu. Pečeno meso pustimo da se smiri par minuta i narežemo. Na preostalom ulju prepržimo luk, slaninu i češnjak uz dodatak soli i lista lovora. Dodamo Vegetu crvena paprika mix, ljutu mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Podlijemo s 0,25 l vode i pustimo da prokuha. okus doradimo sa soli, šećerom i paprom, te umiješamo grah. Pomiješamo, prelijemo u vatrostalnu posudu i zapečemo u pećnici na 180 C cca 30 minuta.

Serviranje

Šnite carskog mesa naslonimo na zapečeni grah i dekoriramo mini rajčicom i listom origana.


Izdvojeni recepti

Baklava s jabukama i grožđicama

Baklava s jabukama i grožđicama

  • vrijeme pripreme: 120 min
  • cijena ~ 53.30 kn
  • 2711 posjeta
Pita mađarica

Pita mađarica

  • vrijeme pripreme: 30 min
  • cijena ~ 61.84 kn
  • 4259 posjeta
Rižoto od tune i povrća na bijelo

Rižoto od tune i povrća na bijelo

  • vrijeme pripreme: 30 min
  • cijena ~ 19.04 kn
  • 2006 posjeta