Recepti


Ledeni vjetar

Ledeni vjetar

  • vrijeme pripreme: 190min
  • cijena ~ 58.80kn
  • 4250 posjeta

Torta koja ljubiteljima voćnih kolača i torti trenutno postaje najdraži desert. Kremasta, lagana, osvježavajuća voćna torta. Beze kore u ovom mekanom, laganom obliku u spoju s kremom od vanilije i voćem neodoljiva su kombinacija i za najzahtjevnije nepce. Po želji u tortu možemo staviti više vrsta omiljenog voća (maline, borovnice, kiwi, banane...)

Ukupna cijena ~ 58.80 kn

Normativ

9 kom
Jaja L
14.40 kn ( 1.6kn/kom )
0.36 kg
Šećer kristal 1kg
2.81 kn ( 7.8kn/kg )
0.001 l
Alkoholni ocat 1l
0.01 kn ( 6.6kn/l )
60 g
Brašno oštro 1kg
0.41 kn ( 6.9kn/kg )
0.25 l
Mlijeko svježe 1l
1.38 kn ( 5.5kn/l )
0.15 kg
Maslac
9.86 kn ( 65.7kn/kg )
Vrhnje za šlag 500g, Dukat Brzo&Fino

Vrhnje za šlag 500g, Dukat Brzo&Fino

"Brzo & Fino vrhnje za šlag neizostavan je dodatak vašim slasticama. Ukusan, prirodan i bez konzervansa, spravljen od domaćeg mlijeka, idealan je za pripremu torti i kolača, slatkih napitaka, voćnih salata, pudinga i slatkih preljeva."

saznajte više na www.dukat.hr

0.5 l
Vrhnje za šlag 500g, Dukat Brzo&Fino
18.45 kn ( 36.9kn/l )
Vrhnje za šlag 500g, Dukat Brzo&Fino
30 g
Vanilin šećer 10g
2.62 kn ( 87.3kn/kg )
0.4 kg
Jagoda svježa
8.80 kn ( 22kn/kg )
2 g
Sol sitna 1kg
0.01 kn ( 4.19kn/kg )
0.004 kom
Svježe bilje menta
0.06 kn ( 15.2kn/kom )

Priprema

Za pripremu ledenog vjetra pečemo tri beze kore, no ne u kalupu za torte nego na papiru za pečenje u plehu. Ukoliko imamo tri pleha, možemo sve tri kore peči istovremeno. Kalup za torte (32 cm) služi nam samo kao alat za određivanje veličine kora za tortu. Papir za pečenje izrežemo u šest jednakih listova veličine pleha. Za kore odvojimo žumanjke od bjelanjaka, pripremimo 300 g šećera i ocat. Bjelanjke posolimo te izmiksamo u čvrsti snijeg. Kada je snijeg čvrst dodamo 300 g šećera i miksamo dok smjesa ne postane sjajna i glatka. U smjesu dodamo ocat i još kratko izmikasamo.

Kuhanje

Pećnicu zagrijemo na 150C. Na poleđinu pleha stavimo papir za pečenje, na njega položimo kalup za torte bez dna te u njega ravnomjerno rasporedimo trećinu smjese od bjelanjaka. Kalup maknemo i po potrebi dodatno zagladimo smjesu. Pečemo 15 minuta na 150C, zatim 20 minuta sušimo koru na 110C, izvadimo iz pećnice, prekrijemo novim papirom za pečenje, okrenemo koru držeći oba lista papira, tako da nam je već ispečena gornja strana sada dolje. Ponovno pečemo na 150C 15 minuta, smanjimo temperaturu pećnice na 110C te sušimo koru na toj temperaturi još 15 minuta. Kora izvana mora biti tvrda i krhka, a iznutra mekana. Kada je takva izvadimo iz pećnice i pustimo da se potpuno ohladi. Ponovimo postupak još dva puta sa preostale dvije trećine smjese ukoliko nismo u mogućnosti peći sve tri kore zajedno. Za kremu od vanilije pjenasto izmiksamo žumanjke i 60 g šećera. Dodamo vanili šećer, mlijeko i brašno te sve izmiksamo u jednoličnu smjesu. Smjesu kuhamo na laganoj vatri, neprestalno miješajući dok ne postane kao vrlo gusti puding. U ohlađenu kremu umutimo omekšali maslac. Vrhnje za šlag izmiksamo u čvrstu smjesu. Jagode operemo i izrežemo na ploške. Tortu možemo slagati i bez kalupa. Bez obzira koristimo li kalup ili ne tortu slažemo redom: kora od bjelanjaka, zatim sloj kreme od vanilije, na njega ravnomjerno posložimo ploške jagoda i na kraju sloj šlaga. Tako tri puta. Ukoliko ne slažemo tortu u kalupu potrebno je nakon svakog sloja šlaga pustiti da se stisne u hladnjaku desetak minuta. Tortu završimo preostalim šlagom premazujući je cijelu.

Serviranje

Tortu serviramo potpuno ohlađenu. Ukrasimo šnitu torte listićima svježe mente.


Izdvojeni recepti

Krem juha od graška s prženom pancetom

Krem juha od graška s prženom pancetom

  • vrijeme pripreme: 30 min
  • cijena ~ 7.22 kn
  • 1325 posjeta
Penne u umaku od piletine sa šljivama i listićima badema

Penne u umaku od piletine sa šljivama i listićima badema

  • vrijeme pripreme: 30 min
  • cijena ~ 18.53 kn
  • 1217 posjeta
Ramstek Stroganoff

Ramstek Stroganoff

  • vrijeme pripreme: 40 min
  • cijena ~ 21.30 kn
  • 4590 posjeta